We zijn weer in maand november aangekomen. Sinterklaas komt halverwege deze maand alweer aan in Nederland… En alle kerstbomen, ballen en dergelijke liggen ook al weer in de winkels. Het is duidelijk weer tijd dat de blaadjes van de bomen gaan vallen en de winterbeurten weer gedaan moeten worden.
Kijk uit! Slipgevaar!
Afgevallen blad en algen die op de bestrating liggen of groeien vormen een groot gevaar voor u of voor anderen. Vooral gladde tegels en tegels die een toplaag hebben vormen een gevaar. Ook bestrating wat in de schaduw licht heeft last van alg aanslag of mosgroei.
Uitglijden is zo gebeurd met alle gevolgen van dien. Verwijder daarom dagelijks het afgevallen blad en houdt het tegelwerk schoon door het regelmatig met een harde bezem en water te boenen.
Zet de buitenkranen open en laat leidingen leeglopen, nadat u de afsluiter in huis heeft dichtgedraaid. Laat ook ondergrondse sproeisystemen leeglopen en controleer het systeem op schade.
Laat tuinslangen ook leeglopen, maak ze schoon en berg ze op, een droge donkere vorstvrije plaats is het beste.
Tuinornamenten zoals pergola’s kunt u ook schoonmaken en eventueel op een droge dag met een beschermingsmiddel behandelen. Zorg er wel voor dat klimplanten niet worden mee behandeld.
Tuingereedschap
Tuingereedschap moet goed onderhouden worden. Dat geldt vooral voor gesmeed gereedschap, als je wil dat het lang meegaat. Het meeste gereedschap komt in contact met vochtige grond of vochtige plantendelen, het kan dus makkelijk roesten. Daarom moet tuingereedschap op een droge plaats opgeborgen worden. Als het materiaal voor een lange tijd wordt weggezet (bv.’s winters), is het nodig al het gebruikte materiaal schoon te maken met een oud borsteltje, zodat alle grond en plantenresten verdwenen zijn.