Tuinschade in Augustus door buxusrupsen het grootst
De rupsen veroorzaken veel schade omdat ze meerdere keren per jaar voortplanten. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de tien graden komt, worden ze actiever en zullen ze de buxusbladeren gaan aanvreten. Het hele jaar door vinden er diverse levenscyclussen plaats. De jonge rupsen veranderen eind mei-juni in jonge motten. De rupsen die daaruit voortkomen zijn in augustus al volgroeid en vormen in september weer motten. De rupsen die hier uit voortkomen blijven eten van de buxus tot oktober om dan in winterrust te gaan. Het gehele seizoen zijn er rupsen aanwezig en vreten zich in korte tijd helemaal vol, hierdoor krijgen de planten geen kans om zich te herstellen.
Dode blaadjes, kale takken en spinsel?
Dode blaadjes, kale takken en spinnewebben in je buxus? Grote kans dat de buxusmot zich in jouw buxus heeft genesteld. De rupsen vreten de hele buxus kaal. Eerst schrapen ze de onderkant van het bladmoes weg. Daarna beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor je de rupsen ook gaat zien.
De buxusmotplaag
De buxus rups of of de buxusmot is een rups die de buxusblaadjes aantast. Deze mot komt uitsluitend op buxus voor en maken in korte tijd complete buxushagen/struiken kapot. In 2010 zijn in de provincie Brabant vele rupsen aangetroffen en deze verspreiden zich nu over een groot deel van Nederland. In voorgaande jaren werden er vondsten gedaan in Boskoop, Denekamp, Spijkenisse en Dordrecht. Het verspreidingsgebied zal in 2015 weer uitgebreid zijn.
Herkenning buxusrupsen in een vroeg stadium
De rupsen kunnen het hele jaar aangetroffen worden. Je herkent de rupsen aan een felgroen met zwarte kop met een zwart patroon van zwarte stippen en lichte lengte strepen. Een volgroeide rups is ongeveer 4cm groot. Een pas gevormde pop is felgroen met donkere strepen en vlekken. Een oudere pop is crèmekleurig met bruin. De afmetingen van een pop zijn (ongeveer) 1,7 cm. de pop bevind zich in een stevig gespannen cocon.
Wat moet je doen tegen buxusrupsen?
Om schade te voorkomen kun je in april en mei een controle uitvoeren en alle rupsen verwijderen. Dit geldt zeker voor grotere oppervlakten met buxushagen (buxustuinen). Let wel op: Als de buren ook buxus in de tuin hebben is het zaak dat zij ook actief met bestrijding aan de slag gaan.
Gebruik van Pyrethrum Spray
Een zwaar aangetaste struik kun je beter in zijn geheel verwijderen om verspreiding te verminderen. Overige planten kun je behandelen met Pyrethrum Spray, Luxan Pyrethrumspray en Spruzit Vloeibaar. Deze middelen zijn gebaseerd op een combinatie van de werkzame stoffen piperonylbutoxide en pyrethrine. Genoemde producten zullen meerdere keren toegepast moeten worden omdat met 1 behandeling niet alle rupsen geraakt zullen worden en er het gehele jaar nieuwe rupsen gevormd zullen worden. Herhaal de bespuiting een of twee keer, steeds na 12 dagen. De bestrijding zal alleen effect hebben op de jongere rupsen, oudere rupsen, poppen en eitjes worden hiermee niet bestreden.